Trei cercetători de la USAMV Cluj-Napoca au inventat rețeta de jeleu de fructe cu nanoparticule de aur în cadrul lucrării de licență al unuia dintre ei, student din anul IV de la Facultatea de Știința și Tehnologia Produselor Alimentare, Adrian Martău.
Acesta a declarat, miercuri, că a dorit să obțină o lucrare de licență cât mai specială, prin care să aducă un plus atât din punct de vedere al sănătății cât și tehnologic.
„Prin adăugarea de nanoparticule de aur la jeleul din fructe – portocale, căpșuni și cocos, se prelungește durata de valabilitate a produsului, iar aceste nanoparticule au și caracteristici antibacteriene și antioxidante. Am folosit extracte naturale, compuși biologici activi. Sper că este un proiect inovativ și să îl regăsim pe piață, în alimentație, ca desert. Am putea extinde durata de valabilitate fără să intervenim asupra valorii nutritive. În jeleurile obișnuite se adaugă cantități mai mari de zahăr, depășind 30%, pe când la acest produs zahărul este sub 15%. M-am gândit să aibă denumirea >, dacă tot vorbim de aur”, a spus studentul.
Dan Vodnar, unul dintre coordonatorii echipei, a declarat la rândul său, că ideea folosirii nanoparticulelor de aur a fost gândită să aducă un plus de valoare jeleurilor care există pe piață la ora actuală, care conțin zahăr, gelatină și aditivi alimentari.
„Ideea acestui jeleu cu care venim noi acoperă un segment de piață al consumatorilor care își doresc jeleuri din extracte naturale. Utilizăm pectină, nu gelatină, extracte naturale din fructe și plante. Este o idee dezvoltată la nivel de laborator și ne propunem să continuăm cercetările și sperăm să obținem un proiect de cercetare pentru a-l dezvolta și a-l duce cât mai aproape de zona de industrie”, a spus Vodnar.
Loredana Leopold, șef lucrări la Facultatea de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV, al doilea coordonator al echipei, a explicat că nanoparticulele de aur se folosesc pe scară largă în domeniul medical, farmaceutic și alimentar.
„Sinteza de nanoparticule folosită în jeleuri din acest proiect are la bază sare de aur, dizolvată în apă, și care se reduce cu un extract de usturoi, ceea ce îi dă o biocompatibilitate mai mare. Nu sunt toxice aceste nanoparticule de aur folosite”, a precizat Leopold.
Aceasta a menționat că sarea de aur costă circa 100 de euro gramul, cantitate care ajunge și un an de zile pentru diverse cercetări și experimente.